info@phed-sr.auth.gr
Εργαστήρια

Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής

Διευθύντρια: Ευαγγελινού Χριστίνα, Καθηγήτρια

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής ιδρύθηκε το 2003 στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ στις Σέρρες. Ο εσωτερικός κανονισμός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1592/30-10-2003. Το Εργαστήριο ασχολείται με τη μελέτη των ατομικών διαφορών που δημιουργούν ψυχοκινητικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Σκοπός είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την αξιολόγηση του αθλητικού επιπέδου αθλητών με αναπηρίες. Αυτό πραγματοποιείται διαμέσου της φυσικής αγωγής, της ψυχαγωγίας, του υψηλού αθλητισμού καθώς και της θεραπευτικής γυμναστικής και της αποκατάστασης. Οι χώροι υλοποίησης αυτών των σκοπών είναι τα ειδικά σχολεία, ιδρύματα, προσαρμοσμένα γυμναστήρια, νοσοκομεία καθώς και τα τυπικά σχολεία.


Εργαστήριο Φυσιολογίας, Αθλητιατρικής, Υγιεινής & Βιοχημείας

Διευθυντής: Βράμπας Ιωάννης, Καθηγητής

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας, Βιοχημείας, Αθλητιατρικής και Υγιεινής ιδρύθηκε το έτος 2000 (ΦΕΚ 176/31.7.2000 τ. Α΄) στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, ΑΠΘ. Αποτελεί μια διεπιστημονική οντότητα με τη συμμετοχή ερευνητών από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, ΑΠΘ. Το εργαστήριο ασχολείται με για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και τον τρόπο με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα προάγει την υγεία και την ευεξία. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των ερευνητικών θεμάτων που σχετίζονται με την άσκηση, τη φυσιολογία, τη βιοχημεία, την εργοφυσιολογία, και τη διατροφή, τόσο σε έρευνες με ανθρώπους, όσο και σε έρευνες με πειραματόζωα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε την ιστοσελίδα εργαστηρίου.


Εργαστήριο Νευρομηχανικής της Άσκησης και του Αθλητισμού

Διευθυντής: Κέλλης Ελευθέριος, Καθηγητής

Το Εργαστήριο Νευρομηχανικής αποτελεί μετέλιξη του εργαστηρίου Αθλητικής Βιομηχανικής (απόφαση συγκλήτου 14117/11-2-2016). Εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Αθλητικής Εμβιομηχανικής, της γενικής προπονητικής, της νευρο-μηχανικής και προπονητικής ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, της αθλητικής κινησιολογίας, της ανάλυσης της κίνησης, της πρόληψης μυοσκελετικών τραυματισμών μέσω της άσκησης, της προπόνησης αποκατάστασης, των νευρομυϊκών προσαρμογών της άσκησης και της νευρομηχανικής ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Οι στόχοι της ερευνητικής δραστηριότητας συνίστανται στο να προάγει την βασική έρευνα στο πεδίο των νευρομυϊκών μηχανισμών που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση, να αναπτύξει τεχνικές αξιολόγησης και βελτίωσης ή πρόληψης της παθολογικής και αθλητικής κίνησης και να συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην σύγχρονη κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε την ιστοσελίδα εργαστηρίου.


Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στη Φυσική Δραστηριότητα

Διευθυντής: Συμεών Βλαχόπουλος, Καθηγητής

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στη Φυσική Δραστηριότητα ιδρύθηκε το 2008 στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ στις Σέρρες. Ο εσωτερικός κανονισμός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1996/25-9-2008. Το αντικείμενο της ερευνητικής δραστηριότητας συνίσταται στην κατανόηση των παραγόντων και των μηχανισμών που αφορούν σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού, διευκόλυνσης και μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης, ενίσχυσης και διατήρησης της φυσικής δραστηριότητας του γενικού πληθυσμού σε συσχετισμό με τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της υγείας και της ψυχολογικής ευεξίας.


Εργαστήριο Αθλητικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Διευθυντής: Νικόλαος Θεοδωράκης, Καθηγητής

Το Εργαστήριο Αθλητικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ιδρύθηκε το 2019 στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ στις Σέρρες. Οι στόχοι της ερευνητικής δραστηριότητας συνίστανται  στο να προάγει την εφαρμοσμένη έρευνα στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε όλο το φάσμα των αθλητικών επιστημών. Ειδικότερα, στοχεύει στην ανάπτυξη μοντέλων καθορισμού και αξιολόγησης των απαραίτητων συμπεριφορών, δεξιοτήτων και πρακτικών οι οποίες αφορούν τόσο στην έναρξη μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας στην αθλητική αγορά, όσο και στη βιωσιμότητας και τη συμβολή της στην ευημερία της κοινωνίας. Τέλος βασικός στόχος της ερευνητικής δραστηριότητας του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, μεθοδολογιών και εργαλείων σε όλο το φάσμα των αθλητικών επιστημών.

 

Σύντομο URL: